Makaleler

Kiralananın Tahliye Taahhüdü Nedeniyle Tahliyesi

 

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 352. Maddesinde genel olarak kiralananın kiracıdan kaynaklı nedenlerle tahliyesi usulü düzenlenmiştir.

Bu usullerden ilki kiracının yazılı tahliye taahhüdü vermesidir.

Kanuna göre kiracının verdiği tahliye taahhüdünün belirli şartları taşıması gerekmektedir.

İlk olarak tahliye taahhüdünün yazılı olarak verilmiş olması gerekmektedir. Sözlü olarak yapılan taahhütler geçerli olmayacaktır.

Yazılı taahhüdü kiracının ya bizzat ya da vekili vasıtasıyla vermesi gerekmektedir. Yani kira kontratında kiracı olarak görünen kişinin eşinin, babasının, çocuğunun ve kiracının bizzat kendisi haricinde herhangi bir yakınının yazılı tahliye taahhüdünde bulunması halinde bu taahhüt geçersiz olacaktır.

Yazılı tahliye taahhüdünün kira kontratının yapılmasından ve kiralananın kiracıya tesliminden sonra verilmesi gerekmektedir. Buna göre kira kontratı imzalanırken verilen tahliye taahhütleri geçersiz olacaktır. Ayrıca kira kontratı imzalandıktan sonra ancak kiralananın tesliminden önce verilen yazılı tahliye taahhütleri de geçersiz olacaktır.

Uygulamada genelde kiralanan kiracıya kiralanırken kiracıdan tahliye taahhüdü de alınmaktadır. Kiracı kiralananı kiralayabilmek için baskı altında kaldığından zoraki olarak yazılı tahliye taahhüdü vermektedir. Alınan bu tahliye taahhütleri geçersizdir. Kira kontratı devam ederken kiracının herhangi bir tahliye tehdidiyle karşılaşmaması adına kira kontratı imzalanırken yazılı tahliye taahhüdü verilmemelidir. Kiracının baskı sebebiyle tahliye taahhüdü vermek zorunda kalması durumunda yazılı tahliye taahhüdüne mutlaka taahhüdün verildiği tarihin doğru olarak yazılması gerekmektedir.

Geçerli bir yazılı tahliye taahhüdüne rağmen kiracı kiralananı taahhüt ettiği tarihte tahliye etmezse kiraya veren tahliyenin taahhüt edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde tahliye amacıyla icra takibine girişmek yahut dava açmak suretiyle kiralananın tahliyesini sağlayabilecektir. Tahliyenin taahhüt edildiği tarihten itibaren bir ay geçtikten sonra tahliye taahhüdü geçersiz olacağından bu tahliye taahhüdüne dayanılarak kiralananın tahliyesi sağlanamayacaktır. 


-ERK Avukatlık & Arabuluculuk-