İçtihatlar

Özel Esaslara (Kod) Alınma İşleminin Hukuka Aykırı Olduğuna İlişkin İstanbul Vergi Mahkemesinin Güncel Yürütmenin Durdurulması Kararı

T.C.

ISTANBUL

  . VERGI MAHKEMESI

ESAS NO : 2021/...

YÜRÜTMENIN DURDURULMASINI

ISTEYEN (DAVACI):

VEKILI: AV. BAYCAN SABUDAK

KARSI TARAF (DAVALI) :....... VERGI DAIRESI MÜDÜRLÜGÜ

VEKILI: AV.

ISTEMIN ÖZETI: Özel Esaslara Alınmalarına iliskin islemin; serbest muhasebeci mali müsavir olarak faaliyet gösterdikleri, muhasebe hizmeti sundukları firma hakkında usulsüzlük yapıldıgı iddia edildiginden kendilerinin de özel esaslara tabi tutuldugu, haklarında somut bir tespit olmadıgı, uygulamanın Anayasal ve yasal dayanagının bulunmadıgı iddia edilerek iptali ve yürütmesinin durdurulması istenilmektedir.

SAVUNMA ÖZETI : 3065 sayılı KDV Kanunu'nun 36/4 maddesi uyarınca Maliye Bakanlıgına verilen yetkiye dayanılarak hazırlanan Katma Deger Vergisi Uygulama Genel Tebligi ile mükelleflerin Katma Deger Vergisi iadelerinde uyacakları esasların düzenlendigi, anılan tebligde iade edilecek Katma Deger Vergisi tutarının gerçek olup olmadıgının tespit edilmesi suretiyle hazineye intikal etmemis ve/veya hayali olarak olusturulmus gerçek bir yüklenime dayanmayan tutarların KDV iadesi mekanizması kullanılarak yolsuz olarak iadesinin önlenmesi amacıyla özel esasların düzenlendigi, mükellefin ilgili dönem KDV iade ve indirim islemleri açısından özel esaslar uygulanmasının bir idari islem degil, idari tespit oldugu, islemin yasal dayanaklarının mevcut oldugu, KDV Genel Tebligi'ne bakıldıgında her ne kadar özel esaslar genel esaslar ayrımı yapılmıssa da, bu ayrımın mükellefleri listeleme, kategorize etme anlamına gelmeyecegi, KDV iadelerinin daha hızlı ve dogru teminini saglamak açısından, elektronik ortamda mükellef verilerinin degerlendirilmesine yönelik bir islemler zinciri oldugu, herhangi bir kisi ya da kurumun bilgisine sunulan bir islem olmadıgı, ileri sürülerek davanın reddi gerektigi savunulmaktadır.

TÜRK MILLETI ADINA

Karar veren ....... Vergi Mahkemesi'nce dava dosyası yürütmenin durdurulması istemi yönünden incelenerek isin geregi görüsüldü: Dava, davacının özel esaslara alınma isleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemine iliskindir.

2577 sayılı Idari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinde; " 1. Danıstayda veya idari mahkemelerde dava açılması dava edilen idari islemin yürütülmesini durdurmaz. 2. (Degisik fıkra:02/07/2012-6352 S.K./57.md.) Danıstay veya idari mahkemeler, idari islemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların dogması ve idari islemin açıkça hukuka aykırı olmasısartlarının birlikte gerçeklesmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler.

Yürütmenin durdurulması kararlarında idari islemin hangi gerekçelerle hukuka açıkça aykırı oldugu ve islemin uygulanması halinde dogacak telafisi güç veya imkânsız zararların neler oldugunun belirtilmesi zorunludur" kuralına yer verilmistir.

Anayasanın çalısma ve sözlesme hürriyetini düzenleyen 48. maddesinin 2. fıkrasında “Devletin, özel tesebbüslerin milli ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesini, güvenlik ve kararlılık içinde çalısmasını saglayacak tedbirleri alacagı, çalısma hakkı ve ödevi baslıklı 49. maddesinin 2. fıkrasında, devletin çalısanların hayat seviyesini yükseltmek, çalısma hayatını gelistirmek için çalısanları ve issizleri korumak, çalısmayı desteklemek, issizligi önlemeye elverisli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalısma barısını saglamak için gerekli tedbirleri alacagı hükmüne yer verilmis “ Vergi Ödevi “ baslıgını tasıyan 73. maddenin 3. fıkrasında da, ”vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin kanunla konulacagı, degistirilecegi veya kaldırılacağı” belirtilmiştir. 

Bu düzenlemelere göre devletin çalısma hayatına iliskin düzenlemeleri yapması ve buna dair tedbirleri alması bir görev iken, çalısma, çalısanlar açısından bir hak ve ödevdir. Gerek bu alanda yapılacak düzenlemelerin, gerek çalısma hayatının bir sonucu olan vergi, resim, harç ve benzeri maliyükümlülüklerle ilgili düzenlemelerin yasa ile yapılması ise zorunludur. Dayanağını Anayasa'ya uygun olarak çıkarılmıs olan bu kanunlardan almayan düzenlemelerle bir takım hak ve yükümlülükler getirilemez. Bu suretle çalısma barısının saglanması yanında, özel teşebbüslerin güvenlik ve kararlılık içinde çalısması da temin edilmis olur.

Olayda; davacı hakkında sahte belge düzenleme tespitinden bulundugundan bahisle özel esaslara tabi tutulmasına karar verildigi anlasılmakta olup, gerek davalı idarenin gerek baglı bulunduğu hiyerarsik üst makamların mükellefleri bu sekilde kategorize edebilmelerine olanak sağlayan hiçbir yasal düzenleme bulunmadıgı gibi, Anayasa'da da buna izin veren bir hüküm yer almamaktadır. Bu sekilde yasal dayanagı olmadan yapılacak bir sınıflandırma, vergi barısını bozucu etki yaratacagı gibi Anayasada güvence altına alınan temel kisi hak ve hürriyetlerine de aykırılık teskil etmesi karsısında dava konusu islemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılıgı açık olan dava konusu özel esaslara alınma isleminin; uygulanması halinde davacının gerek ticari itibarını zedeleyecegi, gerekse de ekonomik hayatında telafisi güç ve imkansız zararlar doguracagı kanaatine varıldıgından 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliginden itibaren 7 gün içerisinde Istanbul Bölge Idare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere, 19.04.2021 tarihinde oybirligiyle karar verildi. 


-ERK Avukatlık & Arabuluculuk-